Frikøyring og pudder

5 tips for trygg frikjøring i løssnø

Gleden er stor når værmeldingen varsler store snømengder. Det betyr fin løssnø og flotte forhold i skianlegget, men også at du må vurdere farene knyttet til skikjøring om du beveger deg utenfor løypene.

For en ivrig topptur- og frikjørings-entusiast er det total lykke når de får leke seg nedover fjellsidene i urørt pudder. Samtidig er det viktig å være bevisst på sikkerheten.

I oppmerket og preparerte løyper er du trygg, men beveger du deg utenfor, er det på eget ansvar og du bør ta ekstra hensyn. Det kan være farer knyttet til store snømengder, her får du derfor noen gode råd for trygg frikjøring i løssnøen.

 

Bli med på:

Toppturkurs 12.januar

Skredkurs 27. januar

 

1. Unngå skikjøring i terreng som er brattere enn 30 grader og området nedenfor. Her kan det gå naturlig utløste snøskred, men du som skiløper kan også trigge skred. Husk at det er mye flott skikjøring i terreng som er slakkere enn 30 grader!

Tips: Last ned appen Varsom Regobs der du kan se bratthetskart for området du er i.

 

Det er mye flott skikjøring i terreng som er slakkere 30 grader!

 

2. Les dagens snøskredvarsel på varsom.no. Her finner du også «Snøskredskolen» med gode tips om trygg ferdsel.

 

Fall i pudder

3. Skli med en kompis som kan hjelpe deg om det oppstår uhell. Flere har opplevd å stå fast i snøen. Et fall i løssnøen, spesielt nedi bekkedaler og vindhull der det samler seg mye snø, kan være vanskelig å komme seg ut fra alene. Skli derfor aldri alene utenfor preparerte løyper.

 

snøskredbana

4. Ha med skredutstyr og vit hvordan det skal brukes, men ikke la dette erstatte trygge valg i fjellet. Skredsøker, søkestang og spade er det du må ha for å kunne lokalisere og grave ut kompisen din om ulykken er ute.

I skredsøkerbanen ved toppen av Myrkdalsekspressen kan du øve deg på å bruke utstyret.

Ønsker du å lære mer kan du bli med på skredkurs der du blant annet lærer om snøskredfare, kjøremønster og linjevalg, hengvurdering og kameratredning.

 

brøytekant

5. Vær obs på høye brøytekanter. Når du nærmer deg hytter, veier og annet bygg i Myrkdalen, bør du være obs på høye brøytekanter. Med 1,5 meter snø kan de gjerne bli dobbel så høye, og farlige å skli utfor. I tillegg kan det være kjørende biler og traktorer som driver med brøyting og snørydding langs veien.

 

P.S. Også barn er glade i store snømengder. Husk derfor å minne dem på farene knyttet til dette. Pass på at de ikke lager snøhuler langs brøytekanter eller leker i områder der det pågår fresing og brøyting.

Viktigst av alt: Husk å ha det kjekt på ski!