Born på sykkel

5 tips til deg som vil prøve terrengsykling

Terrengsykling er i vinden som aldri før. Bedre utstyr og tilrettelagte stier er to av grunnene til at nordmenn i større grad søker etter en aktiv ferie på sykkelsetet. Men hva er egentlig terrengsykling og er det noe som alle kan drive med?

Lei terrengsykler her

Vi har tatt en prat med prosjektleieren for sykkelutvikling i Myrkdalen, Joar Wæhle, for å få svar på dette. 

Pumptrack i Myrkdalen
Rett utenfor Myrkdalen Hotel ligger en pumptrack i asfalt som man kan brukae fritt gjennom heile sommeren. 

1. Nå står det en 850 kvm pumptrack ved Myrkdalen Hotel. Kan du forklare hva en pumptrack er og hvilken sykkel en kan bruke for å ha det moro her?

Pumptrack er en kompakt bane som består av ulike formasjoner, kuler og svinger. En kan bygge slik bane i ulike typer materiale, men vi har laget vår i asfalt da den er vennlig mot alle typer hjul.

Det betyr at man kan bruke alt fra skateboard, sparkesykkel, tre-hjul sykkel og vanlig sykkel på denne banen.

Med tanke på sykkel blir man god av å sykle pumptrack. Her får en lære hvordan en posisjonerer seg på sykkelen, og hvordan en timer det å skape trykk og fart uten å bruke pedalene. Dette er gøy kunnskap og erfaring å ta med seg ut på naturlige stier. Alle typer sykler fungerer godt i en pumptrack, men mange kjenner at de får større fart og bedre respons fra underlaget på en sykkel uten demping. Eksempel på dette er BMX, hardtail eller en form for dirt sykkel. 

2. Er terrengsykling bare for våghalser eller kan man ta med familen på sykkelferie til Myrkdalen? 

Sykkesti for alle nivå

Med tilrettelagte stier for ulike nivå passer sykling for hele familien. På ski er det gjerne slik at nivået strekker seg fra barnebakken til de som kjører ned bratte fjellsider. Sykkelsporten er helt lik. Det viktigeste er å finne sin komfortsone, og sykle stier etter evne.

Per i dag er sykkeltilbudet i Myrkdalen rettet mest mot familier som ønsker en aktiv ferie på to hjul.

I tillegg til pumptracken, finner du en tilrettelagt sykkelløype med ulike element og vanskelighetsgrader for barn og nybegynnere på oppsiden av Myrkdalen Hotel. Like ved skibrua over RV13 mot Årmotslia, har vi en ny hopplinje i ulike vanskelighetsgrader.

I samme område som hopplinjene, åpner vi også en ny, blå flytsti i løpet av høsten 2022. Denne stien vil treffe en bred målgruppe og inneholde doserte svinger og mindre hopp av typen "tabletop". Fart og flyt er stikkord for denne stien. Videre er målet på sikt å utvikle ein "rød" variant som vil bli mer teknisk utfordrende. På sikt vil Årmotslia bli et stisenter som har noe å tilby for alle målgrupper.

Les også: Familievennlig terrengsykling i Myrkdalen

3. Hvilken bekledning trenger en for terrengsykling?

Terrengsykling i Myrkdalen

Når det kommer til bekledning er det stor forskjell på å sykle i høyfjellet og i lavlandet. I lavlandet er det gjerne nok med shorts og en t-skjorte som transporterer ut svette på varme dager. På kalde og våte dager er en ulltrøye og en tynn vind- og vanntett jakke å anbefale.

I høyfjellet bør en vurdere langbukse, type turbukse med stretch fungerer utmerket og ha med ekstra skift - ulltrøye, hals og hansker. Vi anbefaler å bruke beskyttelseutstyr som hjelm, kne- og albuebeskyttere til all sykling i terrenget.

4. El-sykling er i stadig vekst – Hvordan er forholdene for dette i Myrkdalen?

El-sykling i Myrkdalen
På Vikafjellet og på grusveiene rundt Myrkdalen får du flotte naturopplevelser på sykkelsetet. 

Forholdene for el-sykling er veldig bra. El-sykkel gir en artig og lett tilkomst til Vikafjellet. Her er det variert terreng og mange fine turer i flott natur. Om en vil teste ut en el-sykkel er det mulig å leie dette hos Myrkdalen Sport.

Lei el-sykler her

Grusveiene i Myrkdalen og på Vikafjellet kan anbefales og det er rett og slett helt rått å kjenne på kraften fra sykkelen opp bakkene. 

Les også: El-sykkelen gjør turen lekende lettEl-sykkel gjer turen leikande lett

5. Helt til slutt – hvorfor burde folk prøve terrengsykling?

På terrengsykkel får en stimuli i form av ulike typer utfordringer. Dette i god kombinasjon med mosjon og naturopplevelser, gir en veldig god følelse av mestring - uansett hvilket nivå du befinner deg på.

Om du vil bli tryggere på sykkelsetet, vil jeg anbefale å ta et kurs for å lære seg grunnleggende teknikker. I sommerhalvåret vil sertifiserte instruktører tilby ulike typer kurs for voksne.

<% totalFilter %> filter applicerade