Topptur i Myrkdalen

Bli trygg i skredsøkerbanen

Toppturer er en trend som vokser for hvert år – med god grunn. Følelsen av å bestige en fjelltopp av egen maksin, for så å kjøre urørt pudder ned en bratt fjellside er fantastisk. Her får man både i pose og sekk – trening, herlige naturopplevelser og mestring på en og samme tur. 

Nordmenn kjøper desidert mest sportsutstyr på verdensbasis, og toppturutstyr ligger langt oppe på listen. Aldri før har nordmenn hatt så bra utstyr for toppturer som nå, men vet du egentlig hvordan du skal bruke utstyret når ulykken først er ute?  

Vi har tatt en prat med lederen i skipatruljen, Rune Slettemark, som var pådriveren for å få på plass en skredsøkerbane i Myrkdalen. 

Samarbeid mellom Myrkdalen Fjellandsby og Røde Kors

Opning av skredsøkerbanen i Myrkdalen
Kronprins Haakon Magnus åpnet skredsøkerbanen under Freestyle VM i 2013

Det hele startet da Rune hospiterte hos skipatruljen i Hemsedal i 2011. Der fekk han innblikk i deres skredsøkerbane, og så hvor nyttig den var for både organisasjoner og skientusiaster. 

Her kan folk bli kjent med og trygg på sin egen sender/mottaker, som til syvende og sist kan redde liv. 

Vel hjemme på Voss opprettet Rune et tett samarbeid med Røde Kors for å få realisert en tilsvarende bane i Myrkdalen. Mange telefoner og søknader senere, ble skredsøkarbanen offisielt åpnet av selveste Kronprins Haakon Magnus under VM i Freestyle i 2013.

 

Bli kjent med og trygg på bruken av skredsøkeren din 

Skredsøkerbanen som ligger ved toppen av Myrkdalsekspressen,  er en treningsbane for bruk av sender/mottaker og søkestang. I området ligger det nedgravde enheter som sender ut signal. På styringspanelet som står ved banen velger du vanskelighetsgrad på øvelsen – lett, medium eller ekspert.  Nivået du velger avgjør hvor mange enheter som sender ut signal. 

Topptur til Finnbunuten

Tips: Det er lys ved skredsøkerbanen på kvelden. Stopp innom etter kveldsturen til Finnbunuten

Så gjelder det å bruke skredsøkeren og lokalisere disse så raskt som mulig. Når du har lokalisert enhetene, tar du fram søkestangen. Så snart du treffer enheten kommer det opp et varsel på styringspanelet og du får opp tiden du har brukt på økten.   

- Du får altså en konkret tilbakemelding på hvor god du er å bruke utstyret ditt, og jo mer du øver, desto mer vil tiden gå ned, sier Rune entusiastisk. 

 

Tiden du bruker avgjør liv eller død

- For tiden du bruker avgjør om utfallet blir tragisk eller bra, sier Rune, litt mer alvorleg nå. I skredsøkerbanen får du jobbet inn veldig gode arbeidsmetoder slik at det etterhvert går på automatikk om man skulle være så uheldig å stå midt i en skredulykke. 

Kan du ikke bruke utstyret ditt er du rett og slett en dårlig kompis

Øv på graving

Skredsøkerbanen er ikke designet slik at du skal grave opp enhetene. Du får derfor ikke øvd på gravingen, som er en viktig og tung del av redningsarbeidet. 

-  Mitt tips er å trekke seg litt vekk fra skredsøkerbanen og sette søkestangen ned 1 - 1,5 meter i snøen. Still deg så på nedsiden og grav inn til du ser spissen av søkestongen, sier Rune. 

 

Skredkurs

skredsøkar

Skredsøkerbanen hjelper deg altså å øke responstiden, slik at du er best mulig rustet for en reell snøskred-situasjon. 

- Men målet for alle som liker å gå toppturer eller kjøre utenfor løypene, bør være å unngå å havne i et snøskred, sier Rune. Dette krever kunnskap om blant annet skredfarevurdering, turplanlegging, veivalg og kjøremønster.

- En god plass å starte er å ta et snøskredkurs. De dyktige skilærerene hos Myrkdalen Skiskole holder mange kurs gjennom vinteren, både for nybegynnere og viderekomne. Og les deg opp på varsom.no, avslutter Rune.