Frikøyring i myrkdalen

Heftige hverdagsfjell

Tindeveglederen har vært på fjelltopper verden rundt. På hjemmebane velger Stein Falsen Møller likevel Myrkdalen. – Jeg vil gi barna sjansen til å oppleve skiglede, sier han.

Bestill hotellpakka som passar for deg
 

Myrkdalen fikk en plass i hjertet mitt allerede for 20 år siden.

Året er 2003, og ryktet om et sagnomsust pudderparadis på Voss må sjekkes ut. Den erfarne fjellguiden og toppturentusiasten Stein Falsen Møller pakker raskt sammen feller og skiutstyr og kjører de bratte svingene fra Bergen til Voss.

Stein Møller

– Alt som var her den gangen var et knøttlite skitrekk. Jeg tok det et stykke opp i terrenget, og begynte å gå i den uberørte løssnøen. Oppover i fjellsida, utenfor løypene, sier Stein som ble frelst fra første stavtak. Siden har han fortsatt å komme hit. Enten privat, for å trene eller i jobben som skredinstruktør og guide.

 

Bestill hotellpakka som passar for deg

Hyttedrømmen

Nå er det sønnene Eirik (9), Sondre (5) og Iver (2) som snart suser nedover løypene i lek og moro, slik pappa har gjort i årevis. Det er i alle fall håpet.

Sammen med samboer Ane har han kjøpt hyttetomt i Hagamyra og flyttet inn i den nye hytten i desember 2022. – Vi koser oss og har funnet oss godt til rette, sier han.

Myrkdalen Hotel Knalltilbud Midtuke, inkludert 2-dagar heiskort
Frikjøring i Myrkdalen

Steins 5 beste skitips:

 1. Bruk tid på å jobbe med skiteknikk i slalåmbakken. Det får du igjen for på toppturer og frikjøring i variable snøforhold. En dag med skilærer kan være en god investering.
   
 2. Skaff deg kunnskap om skredfarevurdering og kameratredning før du starter med toppturer. Ta gjerne et skredkurs.
   
 3. Ha alltid med vindsekk og en varm jakke på ski utenfor løypene og på topptur. Det er utstyr som redder liv om du skulle være uheldig.
   
 4. Sørg alltid for å ha nok strøm til mobiltelefonen ute på tur. Det er et svært viktig hjelpemiddel hvis du trenger hjelp.
   
 5. Viktigst av alt:Ta en tur til Myrkdalen etter snøfall! Det kommer du ikke til å angra på!

Paret gleder seg til å skape minner her, sammen med familien. Invitere venner. Kose seg på kjøkkenet. Lage mat sammen. Titte ut på hvite fjelltopper gjennom store vindusflater.

Drømmen er å gå rett i skoene og ut og opp på toppene. Og kjenne ettermiddagssolen steke i hytteveggen etterpå.

 

Hang til bratte heng

Paret ønsker at Myrkdalen skal bli deres «nærfjell».

– Vi vil tilbringe helgene et sted vi er sikret snø. Et sted vi kan dra til uten lange bilturer og mye styr før vi kommer oss av gårde. Med de klimaendringene vi har nå, der alt ser ut til å bli mildere og våtere, vurderer vi Myrkdalen som det mest snøsikre stedet innenfor to timers avstand hjemmefra i Bergensområdet, sier Stein.

Han elsket barndommens uteliv i granskogen i Krokstadelva utenfor Drammen, men nå kan han ikke tenke seg noe bedre enn bratte vestlandsfjell. Han kaller seg topografi-flyktning.

Det beste med skikjøring er at jeg glemmer alt annet. I hver eneste sving jeg setter er jeg totalt til stede i øyeblikket.

Det var først i militæret på Setermoen i Bardufoss at Stein ble introdusert for fjellski og klatring. Og siden har han alltid vært på jakt etter brattheng og urørt snø. Etter geologiutdanning og 12 år som fagansvarlig for redning i Aak Safety, jobber han nå som redningsteknisk rådgiver i Norsk Luftambulanse.

 

Klart for skiglede

Som leder for en alpin redningsgruppe på fritiden og sertifisert tindevegleder er nærhet til fjellet noe han har ønsket seg lenge. Foreløpig ser han for seg at familien vil boltre seg mest i skianlegget . Barna skal få skiferdighetene på plass før pappa tar de med på frikjøring og toppturer.

– Gleden over å være ute betyr mye for Ane og meg. Det ønsker vi å bringe videre til barna. Kanskje opplever de den samme skigleden som oss? Ved å kjøpe hytte her legger vi i alle fall til rette for at de kan gripa den sjansen. Så får vi bare håpe at de kaster seg ut i det, bokstavlig talt!

Workation Frå heimekontor til bortekontor
Frikjøring i Myrkdalen