Born på ski

Lær barna å stå på ski

Er tiden inne for å introdusere barna dine til slalåm, men er usikker på hvordan du skal gå frem?  Vi har tatt en prat med sjefen i Myrkdalen Skiskule, Jill Garen, som har gitt tusenvis av voksne og barn skiglede de siste 30 årene.

Jill Garden i Myrkdalen Skiskule
Jill Garen er leder i Myrkdalen Skiskule. Foto: Sverre F. Hjørnevik

Kle barna etter værforholdene
Med over 30 års erfaring som skilærer har Jill sett og opplevd hele spekteret av bekledning – alt fra dongeri til bomull og prinsessekjoler. Hennes klare råd til alle foreldre er å kle barna etter værforholdene.

Overopphetet eller kalde barn i heisen er oppskriften på en katastrofal dag i skibakken.

– Det første man må sørge for er at det ikke danner seg klumper i skoene av sokkene eller stillongsen, da dette kan gi gnagsår og være svært ubehageleg for barna. For å unngå dette bør sokkene ikke være for tjukke eller for vide – og de må være i ull, presiserer Jill.

Bestill her Privatundervisning hos Myrkdalen Skiskole
Skiskole i Myrkdalen
 

Tett igjen glipene

Barn på ski i Myrkdalen
Foto: Sverre F. Hjørnevik

– Ull er gull, sier Jill entusiastisk. Det er lurt å ha på ullundertøy innerst, samt ha på flere lag med klær, gjerne ullgenser og deretter jakke. I tillegg til lag-på-lag prinsippet, bør man sørge for å tette igjen alle glipene som kan bli utsatt for kulde, snø og vind.
– Utsatte plasser er halsen, håndleddene og pannen. Sørg derfor for at barna har på seg en god hals, at vottene dekker over jakkeermene og at hjelmen sitter godt på slik at det ikke blir gliper mellom hjelm og briller.

Rett størrelse på sko er viktigere enn ski
Man trenger absolutt ikke det nyeste og flotteste utstyret for å lære seg å stå på ski. Det er svært mye bra utstyr på bruktmarkedet, noe som både er bra for miljøet og lommeboken din.
– Det viktigaste er å ha rett størrelse på skoene. For små sko gjør de små barneføttene svært kalde og for store sko kan lett føre til skader i form av vridning i ankelen, sier Jill.
​–  Skiene derimot kan man vokse litt med, og de fleste barn håndterer ski som går fra like under haken til rett over hodet. I prinsippet er korte ski enklere å svinge, men er mindre stabile, mens lengre ski gir mer stabilitet og er litt vanskeligere å svinge.

Vær tålmodig og bruk lang tid i barnebakken

Gje borna skiglede
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Skiglede kommer først og fremst av at barna føler seg trygge i bakken. For noen barn tar dette lang tid og da er det viktig at foreldrene ikke blir utålmodige og drømmer seg lenger opp i anlegget for tidlig.
– Første steg er å bruke rullebåndet. Når barna står på båndet får de bedre balanse og bakken nedover er akkurat utfordrende nok for alle som er utrent på ski, sier Jill

Trygge barn på ski er glade barn på ski.

Den neste anbefalingen fra den erfarne skilæreren er at man unngår å kjøre med barna mellom beina, da dette fører til at barna lener seg bakover og foreldrene gjør derfor jobben for dem. Det samme gjelder bruk av sele, som kan være fristende å bruke for mange foreldre.
– Barn som står på ski i sele får ikke trent balanse, eller får øvd seg på å bruke sansene sine ved å se og høre hva som skjer rundt dem. I min erfaring vil barn som har stått mye i sele bruke lenger tid på å lære grunnleggende teknikk. Det er derfor bedre at barna står mest mulig på skiene selv helt fra starten, uten hjelp fra foreldrene. Å falle på ski er helt greit  – det er en del av læringskurven, presiserer Jill.

Før man beveger seg videre til tallerkentrekkene i barnebakken, bør barna lære å ploge og stoppe. Mange bruker pizza-begrepet for å få barna til å forstå hvordan skiene skal være i plog. Jill selv har varierende erfaring med dette, og anbefaler at man her må prøve seg fram med ulike begrep.

Lek i høysetet

Leik på ski med borna
Foto: Sverre F. Hjørnevik

Etter 30 år som skilærer er Jill skråsikker på den viktigste ingrediensen for å skape skiglede - lek!
Skinstruktørene og skilærerene hos Myrkdalen Skiskule er alle utdannet gjennom Den Norske Skiskole, og de har lært seg teknikker som gjør det kjekt å stå på ski med oss. Alle barn er ulike, noen er tøffe og andre er mer forsiktige. Felles for alle er at de lærer mest når de har det kjekt. Dette gjør dem trygge, skaper skiglede og gir motivasjon til å øve i bakken, fastslår Jill.

Å være god på ski handler ikke om å kjøre i full fart nedover -  det handler om å kunne stoppe, svinge og bremse i alle snøforhold

Treng barna mer utfordringer, kan du ta dem med i skogsløypene med kuler og ulendt terreng. Dette er godt for den motoriske utviklingen til barna, da det gir mye balansetrening og fartskontroll. Å ta dem opp i anlegget for tidlig vil bremse utviklingen for mange, da det kan bli mer skremmende enn kjekt. Vær tålmodig og la barna utvikle seg på sine premisser, avslutter Jill.

Lykke til!