Langrenn i Myrkdalen. Foto: Sverre F. Hjørnevik

Langrenn i Myrkdalen

Mange forbinder nok Myrkdalen først og fremst med flotte alpinbakker, gode barneområder og fantastiske frikjøringsforhold. Langrenn i Myrkdalen er ikke like kjent.

Visste du at det er både lysløype og til sammen 30 km med langrennsløyper direkte fra fjellandsbyen?

Langrenn i Myrkdalen

Langrenn for alle i Myrkdalen 

Enten du bor på Myrkdalen Hotel eller i hytte eller leilighet kan du ta på deg langrennsskiene rett utenfor døren. Etter at skibroen over riksvegen ved Helgatun åpnet i 2019 trenger du ikke ta de av deg igjen før du er tilbake. Langrennsløypene i Myrkdalen er preparert for både skøyting og klassisk langrenn, men kan også brukes som turløyper for fjellski.  

Etter skibroen kommer du først til Årmotslia skiarena. I mange tiår har den 5 kilometer lange rundløypen vært som et andre hjem for Myrkdølene på vinteren, med langrenns- og skiskyttertrening på kveldene og konkurranser i helgene.  

Den kuperte løypen passer fint både for treningsentusiasten og for barnefamilier som vil ha en liten tur med skilek og varm kakao.   

Går du på kveldstid er hele løypen i hovedsak opplyst, men det kan være lurt med en hodelykt i bakhånd.  
 

Fire kvinner på langrenn i Kvanndalen ved Myrkdalen Fjellandsby

30 km sammenhengende løypenettverk 

Ønsker du en lengre tur kan du gå løypen videre opp mot Revhaugen og Kvanndalen Rundt som er ca. 16 km tur/retur. Går du Kvanndalen Rundt går du mer eller mindre fra støl til støl. Først kommer du til Bygdastølen, der du fortsetter mot Revhaugen. Derifra går løypen innover til Kvanndalen, videre mot Steinset og ned igjen via Tjørnarhovden tilbake til Revhaugen.  

Fra Bygdastølen kan du også velge løypen ned Bygdadalen som gir utsikt til dalen til den ender opp ved Myrkdalsvatnet. På ettermiddagen kan du få skyss med skibussen tilbake til hotellet, eller du kan gå samme vei tilbake.

 
Kart over løypenettverket i Årmotslia 

De ulike fargekodene på løypekartet viser til når det sist ble tråkket:  

Lysegrønt: Mindre enn 3 timer siden
Mørkegrønt: I dag, mer enn 6 timer siden
Blå: I går
Lilla: To dagar siden
Oransje: 3-15 dager siden
Rød: 15 - 30 dager siden
Svart: Mer enn 30 dager siden