To personar med pulk på fjellski på Vikafjell

Tips til flotte turer på fjellski i Myrkdalen

Både langrenn og randonee har fått mye oppmerksomhet i flere år, men dersom du kunne tenke deg rolige skiturer utenfor opptråkkete løyper og uten full toppturoppakning vil vi slå et slag for en annen type ski.

Prøv fjellski i Myrkdalen og få enda flere flotte turdager gjennom vintersesongen. 

Tre kvinner på fjellski i laussnø med Myrkdalen Fjellandsby i bakgrunnen

 

Myrkdalen som påskedestinasjon

Ski har generelt stått sterkt i denne snørike dalen. Helt fra 1950-60 tallet har Myrkdalen vært en yndet påskedestinasjon. Da leide de lokale ut hus og hytter til bergensere som ville på skitur. Dersom du forbinder fjellski med de lange, stive og rette modellene som var vanlig fram til 2000-tallet, kan vi heldigvis forsikre deg om at mye har skjedd i skiutviklingen her også. 

Vil du på fjellskitur her, kan du ta på deg skiene rett utenfor døra og velge om du vil gå slakt eller brattere, kort eller langt. Fjellene og dalene her er godt egnet for fjellski, der man enkelt kommer seg både opp og ned samtidig som man får flytfølelsen når det går bortover. En kort kjøretur unna er mulighetene nesten uendelige, både med og uten fjordutsikt.

TIPS: Om du er usikker på om fjellski er noe for deg, kan du leie ski hos Myrkdalen Skiutleige, så kan du prøve før du kjøper.

 

 

Fine fjellskiturer rett fra Myrkdalen Hotel  

Spenner du på deg skiene rett utenfor hotellet bør du først vende nesen mot skibroen og Årmotslia, der du følger trakket løype til den første klyngen med stølshus, Bygdastølen.

Herfra har du flere gode turalternativer:

  • Forsett videre fra støl til støl i løypen
  • Ta av i slakt terreng innover mot Reppane eller nedover mot Oppheim
  • Ønsker du utsikt er Svolefjellet et godt valg, der du har panoramautsikt ned i dalen og over vossefjella
  • En virkelig fenomenal utsikt får du fra Larsfonnberg, som er en litt lengre tur videre fra Revhaugen

Bestill hotellovernatting

 

Ein mann og ei kvinne drikk kaffi på skitur i Myrkdalen

 

Med utgangspunkt i skianlegget 

Det er ikke noe problem å starte turen med skiheis selv om du har fjellski. Fra toppen av Kari Traa-trekket er det bare en liten time opp til Finnbunuten. Herifra følger du den slake ryggen ned over Mørkvesberget, med flott utsikt i alle retninger.

Pass på å komme godt vest for Svortetjørn før du vender ned mot Myrkdalen igjen. Nedover Langeleinene står du rett fram et stykke før du vender østover og ender opp på tuftene under Mørkvesstølen. Kryss elven og sikt deg inn på Storhaugekspressen, som tar deg opp i skianlegget igjen.

 

Langrenn i Myrkdalen  30 km med langrennsløyper direkte frå fjellandsbyen 
Langrenn i Myrkdalen

 

To personar på fjellski i vinterlandskap på Vikafjellet

 

Fjordutsikt en kort kjøretur unna 

Setter du deg i bilen et lite stykke, er det fantasien og kartet som setter grenser for turmulighetene.

En kortere tur som kan passe for skivante familier, er Urdeggi på Vikafjellet. Etter omtrent en times rolig skigåing i lett terreng, er det alltid like flott når en plutselig er oppe og ser ned mot Sognefjorden. Tips til tre andre fine fjellskiturer på Vikafjellet finner du her. 

 

Ei jente tar mobilbilete av Flåmsbana under isdekt fjellside på Kjosfossen

 

Ta toget til fjells 

Visste du at du kan kombinere skitur med Flåmsbana? Flåmsbana er kjent som en av verdens vakreste togreiser, og går fra Flåm som ligger kun 45 minutters kjøring fra Myrkdalen.

Ta med deg skiene om bord på toget og hopp av på Vatnahalsen. Her kan du gå langs Rallarvegen, ta en familievennlig runde rundt Reinungavatnet eller få utsikt fra Reinunga eller Skjebergsnuten.

Husk å kjøpe med deg niste eller bakevarer fra Flåm Bakeri før du går på toget, og stikk innom Vatnahalsen Hotel for noe varmt å drikke før returen. Pass på å rekke siste tog ned igjen til Flåm! 

Kjøp togbillett til Flåmsbana

 

Fem kvinner kjem gåande mot kamera på fjellski i løype

 

Lei fjellski før du kjøper  

Er du usikker på om fjellski er noe for deg eller lurer på hvilken type ski du trenger, anbefaler vi å leie ski hos Myrkdalen Skiutleige for en dag.

Er nedkjøringen viktig, er en bredere ski med god innsving å anbefale. Har du hund med på tur bør du vurdere fjellski uten stålkant. Ønsker du lange viddeturer er kanskje en stivere ski riktig, mens du som ønsker å bruke skiene til langrenn innimellom bør ha en ski som passer i sporet.

Finner du skiene du vil ha, er sjansen stor for at du får kjøpt de hos Sport1 eller Myrkdalen Brandstore.  

Myrkdalen skiutleie