Myrkdalen åpner spektakulært overnattingssted

Pressemelding 16. mars 2015

Myrkdalen åpner spektakulært overnattingssted
Løa har stått tom i mange år etter at bonden sluttet å melke kyrne sine her. Arkitektene i OPA FORM har laget ny innmat til den gamle landbruksbygningen – for at du skal kunne overnatte lunt og trygt, omgitt av historie

Prosjektet «Ei løe i endring» ble startet våren 2012, av OPA FORM arkitekter i samarbeid med Voss kommune. Arkitektene Marina Bauer og Mari Myklebust la merke til alle de tomme løene som forfalt på Voss, og tenkte at de burde kunne brukes til noe. Det førte til et samarbeid om arkitektur og design, knyttet opp mot behov i reiselivsmarkedet. Fylkesmannens landbruksavdeling, Fylkeskommunen, Innovasjon Norge og Destinasjon Voss har bidratt, og i 2014 ble Myrkdalen Hotel med i samarbeidet.

Nytt liv i løa
- For oss er det viktig at prosjektet er forankret i landbruket. Mange små driftsbygg har mistet sin funksjon og verdi. Det er dyrt å vedlikeholde et bygg du ikke trenger, sier arkitekt Marina Bauer, og minner om at slike gamle driftsbygninger gjerne er plassert på spektakulære steder i naturen, der det ikke er lov å bygge nye overnattingssteder.

De fant den perfekte løa i enden av et jorde. Like ved skiheisen, samtidig avskjermet og med panoramautsikt. Den er liten, uten strøm eller vann. Utenfra ser den forvandlede løa nesten ut som den alltid har gjort. Bortsett fra et tredimensjonalt vindu som strekker seg ut mot dalen, trekker inn mye lys og samtidig gir et sterkt signal om at her skjer det noe nytt.

OPA FORM arkitekter har laget en overnattingsmodul, av lokale treslag og kortreiste materialer, som er plassert inni den gamle bygningen. Den fungerer som et historisk og klimatisk skall, mens formen inni er laget for å underordne seg løa. 

- Samtidig skal modulen ha en selvstendig verdi i form og uttrykk. Den skal være sin egen, og samtidig spille på lag med løa, forklarer arkitekt Bauer.

Firmaet "Ei løe as" er etablert for å kommersialisere konseptet, og målet er at Myrkdalen-piloten er den første i en rekke av overnattingsmoduler som skal dukke opp i gamle løer både i og omkring Voss.

Landets mest moderne løe
Det er bonden Gunnar Flisram som eier Norges mest moderne løe. Da han var liten, var han med onkelen hit for å melke kyrne som benyttet seg av utmarksbeitet og tilbrakte nettene i løa. Den var i bruk frem til 1975, og siden den gang har Flisram overtatt gårdsbruket der også bestemoren bodde. Han driver med melkeproduksjon, og har rundt 15 kyr som ikke trenger løa.

- Fjøset blir et vedlikeholdsprosjekt når det ikke er i bruk – hvis ikke faller det ned. Jeg er følelsesmessig knyttet til denne bygningen, og synes det er spennende at andre kan komme inn og bruke den på en ny måte, sier Flisram, som forteller at turister fra hele verden støtt og stadig kommer opp i tunet hans.

-Det er kjekt å treffe dem, og jeg kan ikke forstå noe annet enn at løa må være en spennende overnattingsplass, sier bonden. 

Autentiske opplevelser i vinden
Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge er positiv til det han mener er økende kreativitet i norsk næringsliv, og sier at mange nå satser på opplevelser som har en historie å fortelle.

- Vi ønsker ofte å oppleve noe helt annerledes i ferien eller fritiden, og det må gjerne være autentisk og spesielt. Det er populært å komme hjem og fortelle ting som at: «En natt bodde vi i ei gammel løe!», sier Tuftin.

Han slår fast at folk på reise generelt er blitt mer kresne, og sier at betalingsviljen er god – så lenge produktet er bra. Både norske og utenlandske turister ønsker seg varierte ferier, krydret med morsomme og uvanlige aktiviteter og attraksjoner.

Tuftin minner om at oppfinnsomhet alene ikke er nok. Service, kvalitet og levering må være som forventet.
-I Myrkdalen er de dyktige, og de pleier å lykkes når de har satt seg et mål. Det blir spennende å se hvordan dette vil gå, sier Tuftin.

For markedsdirektør i Myrkdalen, Kaia Finne, har løa blitt en hjertesak.
-Vi brenner for å ta vare på historien i Myrkdalen og tente på ideen med å sikre bruk av gamle bygg. Det har vært en lang prosess, og nå gleder vi oss bare til å få tilbudet ut til hele verden. Det skal bli kjekt å tilby noe helt annerledes, og vi vet at interessen for spesielle overnattingssteder er stor. I kombinasjon med satsingen på arkitektur er dette veldig spennende, sier hun.